Vi er klar over, at neurofeedback kan være forvirrende i starten, men vi er her for at besvare eventuelle spørgsmål, du måtte have. Nedenfor er nogle ofte stillede spørgsmål, vi modtager
Neurofeedback skulle ikke gøre ondt. Det er en non-invasiv procedure, der ikke involverer smerte eller bivirkninger. Under en neurofeedback-behandling skal du blot sidde eller ligge stille med en hovedbøjle, der er udstyret med elektroder, der måler dit hjernesignal. Der er ikke nogen elektriske impulser eller smertefulde procedurer involveret.
Nogle mennesker kan opleve en svag ubehag under eller efter behandlingen, såsom hovedpine, træthed eller svimmelhed, men dette er normalt midlertidigt og forsvinder efter en kort periode. Hvis du oplever ubehag, skal du tale med din behandler.
Neurofeedback er generelt betragtet som sikkert, men som med enhver behandling kan der være bivirkninger. Nogle af de mest almindelige bivirkninger omfatter hovedpine, træthed, svimmelhed og søvnløshed. Disse bivirkninger er normalt midlertidige og forsvinder efter en kort periode.
Det er vigtigt at bemærke, at neurofeedback kan interagere med andre medicin eller behandlinger, så det er vigtigt at tale med en læge eller sundhedspersonale, inden man starter en neurofeedback-behandling.
Samlet set anses neurofeedback for at være sikkert, når det udføres af en uddannet og kvalificeret person, og bivirkninger er sjældne.
De bedste resultater opnås ved at træne to gange om ugen. Hver session varer cirka 45-60 minutter, hvor selve neurofeedback træningen typisk udgør 30 minutter.
Et gennemsnitlig træningsforløb varer i ca 3-4 måneder. De bedste resultater ses med en konsekvent træningsplan på 2 sessioner om ugen i starten men det kan senere i forløbet reduceres til 1 ugentlig session. Nogle patienter kan have behov for længere behandlingsplaner.
Effekten af neurofeedback-træning kan variere fra person til person, og der er ingen entydige svar på, om effekten holder ved over tid. Nogle undersøgelser har vist, at neurofeedback-træning kan have positive og varige effekter på hjernens funktion. Når din hjerne lærer at fungere mere effektivt, vil den gerne forblive sådan. Noget forskning har vist varige effekter fra neurofeedback i op til 30 eller 40 år.
Andre undersøgelser har dog vist mere begrænsede eller midlertidige resultater. Det afhænger ofte af den enkelte persons specifikke forhold, såsom årsagen til deres neurofeedback-træning, den metode, der bruges, og den tid og indsats, de lægger i deres træning.
Det er vigtigt at forstå, at neurofeedback-træning er en proces, og at det kan tage tid at opleve en ændring i hjernens funktion. Derfor anbefales det, at man følger op på sin neurofeedback-træning med regelmæssige sessioner og opretholder en livsstil, der understøtter en sund hjerne.
ILF neurofeedback er en form for neurofeedback, der står for Infra-Low Frequency. Det fokuserer på at måle og træne hjernens infra-low frekvenser, som er frekvenser under 0,1 Hz, og kan have en betydelig indvirkning på hjernens funktion og velvære. ILF Neurofeedback baserer sig på direkte visuel feedback til hjernen. ILF Neurofeedback adskiller sig dog fra andre typer af neurofeedback ved, at hjernen, frem for at blive belønnet for sin aktivitet gennem visuelle indtryk, blot observerer sin egen aktivitet reflekteret i en visuel præsentation af hjernens EEG-aktivitet. Du – eller din hjerne – formår at fortolke EEG-signalerne og at forbedre sin selvregulerende funktion gennem den ekstra information – i form af visuelle indtryk, som hjernen får om sin egen aktivitet.
Ja, der findes andre typer af neurofeedback end ILF. Nogle andre almindelige typer omfatter:
Beta/SMR (Sensori-Motor Rhythm) training: En metode, der fokuserer på at øge hjernens evne til at regulere sin aktivitet i sensori-motorområdet (område af hjernen, der er ansvarlig for bevægelse og opmærksomhed).
Theta/Alpha training: En metode, der fokuserer på at øge hjernens evne til at regulere sin aktivitet i theta- og alpha-båndet (bølgelængder, der er forbundet med afslapning og koncentration).
Heart rate variability (HRV) training: En metode, der anvender målinger af hjertets rytme til at give feedback om autonom nervesystemets funktion.
Det er vigtigt at bemærke, at ingen af disse metoder er bedre end de andre, og det afhænger af den enkelte persons specifikke behov, hvilken metode, der vil være den mest effektive.
Ja, neurofeedback er en behandlingsmetode, der har vist sig at have en række positive effekter for mange mennesker. Nogle af de fordele, som neurofeedback er blevet rapporteret at have inkluderer:
Reduktion af angst og depression: Mange mennesker oplever en reduktion i symptomer på angst og depression efter neurofeedback træning.
Forbedret koncentration og opmærksomhed: Neurofeedback kan hjælpe med at forbedre hjernens evne til at regulere opmærksomhed og koncentration, hvilket kan være nyttigt for mennesker med opmærksomhedsbesvær.
Bedre søvn: Neurofeedback træning har vist sig at hjælpe med at regulere søvnmønstre, hvilket kan føre til bedre søvnkvalitet.
Reduktion af migræne: Mange mennesker oplever en reduktion i migrænefrekvens eller intensitet efter neurofeedback træning.
Forbedret hukommelse og læring: Neurofeedback træning kan hjælpe med at forbedre hjernens evne til at regulere aktivitet i områder, der er ansvarlige for hukommelse og læring.
Det er vigtigt at bemærke, at neurofeedback ikke er en “mirakelkur” og ikke vil have samme effekt for alle.
Manglende evidens: Selvom der er en voksende mængde forskning om neurofeedback, er der stadig mangel på høj kvalitet evidens for at støtte dets effektivitet for mange forhold.
Udbredt tilgængelighed: Neurofeedback er ikke en almindeligt tilgængelig behandlingsmetode, og det kan være svært at finde en uddannet neurofeedback terapeut i nærheden.
Mulige bivirkninger: Selvom neurofeedback generelt anses for at være sikkert, er der rapporteret om få bivirkninger, såsom hovedpine og svimmelhed.
Dette er et af de oftest stillede spørgsmål, vi får. Din neurofeedback træner vil placere 4 elektroder på de steder, der er specifikke for din hjernes træning. Elektronerne sættes fast med kontaktcreme. Det kan føles en anelse koldt, men ellers er det fuldstændig smertefrit. Du vil også få et par høretelefoner på og en pude eller bamse med en lille vibrerende motor indbygget, til at give dig taktil feedback.
Den næste ca halve time træner du din hjerne. Der gør du ved eksempelvis at spille et let lille spil, følge et lille fly flyve i bestemte mønstre eller ser et computergenereret landskab som du bevæger dig rundt i.
Vi bruger også Netflix og Youtube til at træne. Skærmen er kun lysstærk, når du når din hjerne arbejder efter de mål, vi har sat. Din hjerne vil arbejde hårdt for at holde skærmen lys, mens du slapper af og nyder showet.
Gradvist vil din hjerne lære at fungere bedre for at kunne udføre sin opgave, alt imens du slapper af!
Efter en neurofeedback træningen vil elektroderne blive fjernet, og du vil få en opsamling på, hvad du har lært i sessionen og eventuelt modtage anbefalinger til fremtidig træning.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.