Neurofeedback træning og dens effekt i behandlingen af traumer og PTSD har været undersøgt i flere videnskablige studier indenfor de seneste 10 år. Mange af dem fokuserer på behandlingen af krigsveteraner, blandt andet har det danske forsvar siden 2015 arbejdet med neurofeedback på 104 veteraner med PTSD og er i gang med at udbrede det til veterancentrene i hele Danmark.
Men det er ikke kun soldater der tiltager i krigens rædsler der kan blive ramt af PTSD, også civilbefolkingen er i høj grad udsatte. I nyere tid er de fleste af verdens brændpunkter placeret udviklingslande uden veludviklede sundhedsvæsener og infrastrukturer. Den maglende infrastruktur udfordrer en effektiv klinisk behandling af PTSD. I 2021 satte et forskerhold fra Ulster University i England sig for at undersøge hvor effektivt neurofeedback træning, ved hjælp af billig EEG-baseret bærbar neuroteknologi, potentielt kunne behande PTSD i Rwanda.
I 1994 mistede hundredtusinder af rwandere livet i et folkedrab begået mod tutsierne, der varede i hundrede dage mellem april og juni samme år. En undersøgelse fra ministeriet for lokal administration, foretaget i juli 2000, anslog det officielle antal ofre var 1.074.017.
Mere end to årtier efter denne forfærdelige begivenhed blev forekomsten af PTSD-tilfælde blandt den rwandiske befolkning over seksten år registreret som 26,1%. Hvis man kun ser på kvindelige overlevende stiger forekomsten af PTSD-tilfælde til 41%. Den samfundsmæssige påvirkning af PTSD er ekstremt tung. Lidelsens kroniske karakter belaster sundhedssystemer, husstandsindkomst, parforhold og forældreevne. Ifølge en rapport fra 2011 om en undersøgelse fra Verdenssundhedsorganisationen WHO udført i 24 lande, hvoraf to var Sydafrika og Nigeria, havde PTSD den tredjestørste indvirkning på produktiviteten på grund af manglende arbejdsdage. Børn med en forælder, der lider af PTSD, er mere tilbøjelige til at udvise adfærdsforstyrrelser og dårlig tilknytningsadfærd. Selvmordsadfærd er høj blandt PTSD-patienter sammenlignet med patienter med andre psykiske diagnoser. Der er således en klar og tilsyneladende nødvendighed for forskning i løsninger til PTSD-behandling i Afrika, som er overkommelige og let tilgængelige for mennesker i fjerntliggende samfund.
Afhængig af faktorer relateret til individuelle sårbarheder udvikles posttraumatisk stresslidelse (PTSD) som en konsekvens af en følelsesmæssig og neurobiologisk reaktion forårsaget af en psykosocial stressor; altså en traumatisk oplevelse karakteriseret som en følelsesmæssigt overvældende begivenhed, der involverer en trussel mod personens fysiske væsen eller deres personlige integritet, dvs. at opleve fare for død, skade eller seksuel krænkelse. Det anslås, at cirka hver tiende mennesker, der oplever et sådant traume, udvikler symptomer på PTSD. Symptomer falder i fire kategorier – genoplevelse, hyperarousal, kognitiv og adfærdsmæssig undgåelse og følelsesmæssig bedøvelse, som følge af en svækket evne til at regulere behandlingen af trusselsrelateret information.
Det spændende ved undersøgelsen, udover at den viser at neurofeedback er en effektiv behandling af PTSD ramte i Rwanda, er at den samtidigt viser at man med lavpris, bærbar neuroteknologi kan producere klinisk signifikante resultater. Dataindsamlingen fandt nemlig sted i miljøer, der gjorde det vanskeligt at kontrollere alle miljøfaktorer. Denne begrænsning viser styrken i neurofeedback behandlingen af PTSD i Rwanda da den skal kunne implementeres uden for kontrollerede miljøer for at være en mulig teknologisk behandling.
I dansk kontekst er det selvfølgelig ikke så vigtigt at neurofeedback kan foregå uden for kontrollerede miljøer, vi er unægteligt bedre stillet både økonomisk og samfundmæssigt her end i Rwanda. Men alligevel synes jeg at man kan tage noget med fra undersøgelsen og det er netop at neurofeedback træning ikke stiller de store kliniske krav for at være effektiv. Og det synes jeg siger noget om styrken af neurofeedback træning.
Forskningen indenfor neurofeedback træning vokser stødt og roligt år for år, og rigtigt mange undersøgelser tyder på at neurofeedback træning har en effekt på behandlingen af forskellige udfordring og neurologiske lidelser som eksempelvis PTSD. Hvis du er blevet nysgerrig på om neurofeedback træning også kan hjælpe dig, er du altid velkommen til at kontakte mig for at høre mere. Og hvis du er helt vild med tal og grafer kan du selv læse artiklen som jeg referer til her.
God læselyst!
– Sebastian
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.